Nitraatrijke groenten zijn goed voor het hart
Nitraatrijke groenten zoals sla, spinazie, venkel, bleekselderij en rode bieten zijn goed voor de hartgezondheid, blijkt uit Deens onderzoek.
De Deense studie duurde maar liefst 23 jaar en er deden 53.000 deelnemers mee. Er werd gekeken naar het verband tussen de inname van nitraatrijke groente en de hartgezondheid van de deelnemers. Bij de deelnemers met een dagelijkse groente nitraat inname van 60 mg werd het positieve effect voor het hart vastgesteld. 60 mg nitraat is vergelijkbaar met 1 kop (met een inhoud van 250 ml) rauwe nitraatrijke groenten, of een halve kop gekookte groente. Een hogere inname van nitraatrijke groenten had geen effect. Ook de inname verhogen door nitraat supplementen heeft geen zin.
Nitraat is toch schadelijk?
Het is niet waarschijnlijk dat Nitraatrijke groenten die u via voeding binnenkrijgt schadelijk zijn voor de gezondheid. Nitraat zelf is ook niet schadelijk. Wel kan het in het lichaam omgezet worden in de stof Nitriet. Nitriet heeft als eigenschap dat het hemoglobine in het bloed ongeschikt maakt voor het uitvoeren van het zuurstof transport, wat normaal gesproken de functie van hemoglobine is. Er is dan minder zuurstof beschikbaar. Daarom zijn grote hoeveelheden Nitriet, en dus Nitraat, schadelijk voor de gezondheid.
Er is een aanvaardbare dagelijkse inname van Nitraat vastgesteld. Dit is 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Weeg je 70 kilo, dan is de maximale dosering 259 mg Nitraat per dag. Als uitzondering voor wat betreft de inname van Nitraatrijke groenten noemt het Voedingscentrum het dagelijks drinken van bietensap, omdat hiermee de aanvaardbare dagelijkse inname snel overschreden kan worden.
Hoe werkt het positieve effect van Nitraat?
Uit de Deense studie kwam dus een positief effect van het eten van Nitraatrijke groenten naar voren. De onderzoekers denken dat dit effect onder andere wordt veroorzaakt door stikstofoxide. Nitraat kan in het bloed ook omgezet worden in deze stof. Het geeft signalen af aan de cellen in de bloedvaten om zich te verwijden. Wanneer de bloedvaten wijder worden, dan kan er meer bloed doorheen. Dit zorgt voor een goede regulatie van de bloeddruk. Waarschijnlijk zijn er ook nog andere mechanismen die bijdragen aan het positieve effect, aldus de onderzoekers.
Bronvermelding
Vegetable nitrate intake, blood pressure and incident cardiovascular disease: Danish Diet, Cancer, and Health Study door Catherine P. Bondonno et al.